Kategorier
Okategoriserade

Expedition Helgoland och yoga på Nordsjön

Vi hade så mycket spring i benen när vi vaknade på morgonen i Helgoland. Snabbt bestämde vi oss för en heldagsutflykt för att se så mycket som möjligt av denna ö. Matsäck packades med omsorg. Barnen fick packa sina egna ryggsäckar med allt de tyckte att de behövde ha med sig och själva orkade bära. Tilda packade vintermössa, halsduk, 53 stycken gosedjur, alla hårsnoddar och klämmor hon kunde hitta, kikare, extraskor och rena strumpor. Hon var redo för en polarexpedition. Agnes packade ner ett sittunderlag. Sen var hon mer än nöjd. På gott humör travade vi genom hamnen och upp mot den lilla byn. Vi kom in i ”staden” och hittade en hel svärm med taxfreebutiker samt en mysig friluftsbutik. Barnen fick syn på ståndet av enorma gosedjur som stod utanför friluftsbutiken så jag och Anders kunde med hyfsat lugn puls strosa runt och leta viktiga prylar. Vi hittade två fina fiskespön till barnen som vi längtat länge efter att köpa så det lyxade vi till med.

Sedan tog vi det stora steget ut ur staden och möttes av en ljuvligt vacker natur. Vi gick upp till en stor utkiksplats och där hade vi utkik över i stort sett hela södra delen av ön. Vi stod där och njöt medan solen värmde oss. Hela Nordsjön, så långt vi kunde se av det, glittrade och var alldeles stilla och det klarblåa havet var en sådan vacker kontrast till de röda klipporna som kantade ön. Vi har haft en väldig tur med vädret i starten på vår resa vilket vi är otroligt tacksamma över, framförallt på Nordsjön. Hamnen ser ut som någonting som ska stå emot ett världskrig.

Utsiktsplatsen låg ett antal 100 trappsteg upp, och som barnen kämpade!! Jag är grymt imponerad över deras benmuskler och kämparanda. Agnes är ingen direkt promenad-älskare i vanliga fall och det brukar protesteras å det grövsta i alla likande sammanhang. Det vet grannarna som bor längs med vägen från oss till förskolan/bilparkeringen/matbutiken. Men som så mycket annat så handlar det om motivation. Nu förtiden har vi verkligen tid och energi för att på ett pedagogiskt vis motivera barnen till olika saker. Så vi tog med oss kexchoklad. Visade sig funka utmärkt för både barn och vuxna.

Större delen av dagen traskade vi runt och fick se i princip hela Helgoland. Vi lekte cirkus på en lekplats och badade svettiga fötter i havet. Vi lyckades även med konsten att bryta mot lagen. Anders flög med drönaren och jag tränade på att fånga den vid landning. Det behövs sedan när vi ska filma från båten under segling. Två kamouflageklädda rätt sura herrar hotade med att ta drönaren ifrån oss om vi hade filmat vilket vi inte hade… Ön visade sig vara någon form av militärt område. För detta djärva tilltag fick vi dock en mycket fin (och mycket hemlig) drönarfilm över ön.

Dagen efter hissade vi segel igen och styrde nosen mot Norderney. Vi hade en lugn och solig överfart och hela familjen njöt. Pyssel drogs fram i mängder samtidigt som vi vuxna fick för oss att hitta ställen på båten som lämpar sig för träning. Anders blev väldigt exalterad när han upptäckte hur bra sittbrunnen var utformad för att göra armhävningar. Jag upptäckte att man i så här lugnt väder kan göra lite yogaövningar på fördäck. Men man får slåss lite med jollen och alla rörelser blir lite sneda eftersom båten lutar åt ena eller andra sidan. Men grymt bra balansträning i vågorna! Jag insåg dock i efterhand när jag fick se kort på spektaklet, att det kändes så mycket härligare än det såg ut. Ingen graciös yoga här inte. Men känslan av att titta ut över horisonten och andas till havet var inget annat än fantastisk, så det graciösa fanns iallafall i mitt inre.

Sedan ville Tilda ha paus i sitt sommarlov och tyckte det var lägligt för lite skola ombord. Favoriten just nu är matte. Jag tänkte vara pedagogisk och använda mig av det vi hade framför oss, lördagsgodis. ”Tilda om du har 10 godisar och ger mig tre stycken. Hur många godisar har du kvar då?” Tilda tänkte i en millisekund. ”Ha mamma, det skulle jag aldrig göra så det är ju omöjligt!” Du är så klok mitt barn. Och så realistisk.

För det här med lördagsgodis är heligt för oss. Barnen delar gärna med sig till varandra ur sin påse som tur är, men vi vuxna är icke inkluderade i denna fina gest. Så när Agnes hade somnat lite senare så såg Anders sin chans (årets föräldrar). Försiktigt försiktigt plockade han en godisbit ur deras godispåse. Absolut och fullkomligt ljudlöst. Men Agnes flög upp och tittade sig omkring som ormen i Robin Hood. Va? Vem? Vad var det?? Hon får syn på Anders otroligt skyldiga blick. ”Vad äter du på pappa?” varpå Anders får någon form av hjärnsläpp och klämmer fram ”Min tunga…” Agnes såg inte direkt övertygad ut. Resten av middagsluren sov hon med ett öga öppet och näsborrarna vidöppna.

När vi sedan kom in mot kusten till Norderney, som är en av de tyska ostfrisiska öarna, så är det full trafik och full action. Ännu mer action blir det när vi upptäcker att verkligheten inte alls stämmer överens med vår plotter i sittbrunnen. Denna är uppdaterad 2015 och får väl ändå ses som färsk information i sammanhanget. Men just här i tidvattnets mecka, där sanddynorna på bottnen flyttar på sig med jämna mellanrum känns den uråldrig. Det blir några svettiga minuter innan vi får upp vår plan B och upptäcker att navigationsdatorn, som är uppdaterad 2018, stämmer korrekt med stolparna framför nosen.

Vi andas ut och Anders går ner och kissar. ”Titta barn så mycket häftiga båtar!” utbrister jag och hör själv min illa dolda nervositet i rösten. För framifrån möter vi en jätte, bakifrån kommer en annan och vill köra om och rännan är smal som grusvägen i Telestad. Detta kombineras såklart med strömmar från tidvattnet. Två sekunder senare ryter jag vänligt åt Anders att komma upp och kissa över relingen istället. För då får jag syn på det tyska krigsfartyget och jag får hemska flashbacks från förra årets bravader i Polen, där Anders blev ”bortförd” av polsk militär. Men alla möten, omkörningar och vidare toalettbesök går fint och tillslut lägger vi till i ett lugnt och stilla Norderney. Dagen avslutas med sen kvällsmat på stekt nyfångad Makrill. Och såklart provfiske med barnens nya fiskespön.

Dagen efter bestämmer barnen att det är lekplatsdag och deras vilja är vår lag. Ibland. Så lekplats blir det. Sedan kommer Anders på (tack vare Facebook gissar jag) att det är morsdag och barnen ser genast sin chans. ”Då bjuder vi mamma på restaurang och glass!” Pizzeria blir det och barnen lär sig italiensk-tyska av charmiga italienare. Sedan blir det Norderneys största glass och Anders, som lärt av sina misstag, beställer extra stor kula med smak after eight till hela familjen. Vilken underbar morsdag!

11 svar på ”Expedition Helgoland och yoga på Nordsjön”

Ryter jag vänligt… Om du tröttnat på skiftarbete vid hemkomsten så har du utan tvekan en alternativkarriär. Dina texter är mer livfulla än nästan alla böcker jag läst Linnea. Kram på er❤.
Daði

Tänk att du har Telestad i dina tankar över vida världen. Så kul läsning och fina foton på er 😘

Tänk att du har Telestad i dina tankar över vida världen. Så kul läsning och fina foton på er 😘

Fantastiskt roligt att följa era äventyr. Vilken underbar natur ni får uppleva. Du skriver som den bästa författare jag läst. Du är en pärla Linnéa! Särskilt roligt är det naturligtvis att läsa om Tilda och Agnes. Krama dem från Morfar och Mormor.

Tack pappa, vilken fantastiskt fin komplimang! Jag lovar att krama om Tilda och Agnes imorn från er, de har äntligen somnat för kvällen nu efter en lång dag på havet! Kram

Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s